7. 1. 2016

Made in Sweden; Anders Roslund & Stefan Thunberg / Bratská láska nadovšetko

Keď rozum kráča ruka v ruke s hlúposťou. Keď láska kráča ruka v ruke s nenávisťou. Keď chamtivosť kráča ruka v ruke s túžbou po slobode. Traja bratia, ktorí vedľa seba kráčajú ruka v ruke už od detstva. Poznajú len jedinú lásku. Tá ich je neprekonateľná, nezastaviteľná, nepominuteľná. Ich láska je nad všetky iné lásky. Je to bratská láska.


Leo, Felix, Vincent. Mladíci, ktorí majú celý život pred sebou, no aj napriek tomu sa rozhodnú vydať sa na cestu za veľkým množstvom peňazí tou najchamtivejšou cestou. Vylúpením transportu s peniazmi. A to je len začiatok ich príbehu. Alebo lepšie povedané, je to pokračovanie príbehu, ktorý začal už v minulosti, len vtedy o tom ešte nikto z nich ani len netušil.

Otec alkoholik a bitkár. Mama, ktorá už viac nevládze. Synovia, ktorí sa boja svojho otca a len potichučky popri ňom fungujú. To on ich naučil súdržnosti. To on bol presvedčený, že rodina má držať pokope a nikoho si k sebe nepripustiť. Mal s nimi svoje plány, spoločne pracovať, zarábať peniaze. A potom zasiahla ona, ktorá už viac nevládala a chcela si ich zobrať. So sebou a hlavne preč z toho odporného bytu. Jeden Molotovov kokteil ju mal zastaviť. Nikto mu predsa nebude brať jeho milovaných synov. A predsa o nich prišiel, akonáhle ho posadili za mreže za pokus o podpálenie domu v prítomnosti jeho najstaršieho syna.

©michalavr


Tá súdržnosť im však zostala aj po otcovom uväznení. Mali ju aj v momente, kedy sa rozhodli zarobiť si naraz veľa peňazí, ktoré ich mali oslobodiť od bežnej stavbárskej práce. Chceli získať dosť pre všetkých troch. Štyroch, keď rátame aj ich známeho z detstva Jaspera. Piatich, keď rátame Leovu družku. Niekoľko desiatok miliónov.
"Nechcel sa vrátiť. Chcel byť s nimi. Spolu. A vylúpiť banku, dve banky, tri banky."
Strategické plánovanie, dopredu naučené únikové cesty a súdržnosť mladých lúpežníkov spôsobila, že sa z nich stali najbrutálnejší zločinci v histórii Švédska. Ale pre Lea to nikdy nebolo dosť. Stále viac a viac bažil po ďalších lúpežiach, kým jeho bratia túžili po živote. Bez lúpeží. Nechali ho v tom samého, nechceli aby v tom ďalej pokračoval, no bolo potrebné vykonať ešte jednu - poslednú. Ktorá mohla byť v kľude tou osudnou.

©michalavr
Made in Sweden, v originály Bjorndansen (Medvedí tanec), je dokonalým príkladom toho, aká silná dokáže byť súrodenecká láska. Nie len na oko, ale skutočne a hlavne vo vnútri každého z nich. Niektorí čitatelia po takej možno túžia, iní by ňou boli doslova zahltení. Hlavným hrdinom tohto príbehu však prerástla cez hlavu. Avšak aký vzorec vidí dieťa v detstve, taký má tendenciu opakovať v dospelosti, i keď podvedome. A to je príklad Lea, Felixa a Vincenta.


Roslund a Thunberg napísali naozaj rozsiahly príbeh, ktorý sa ale číta veľmi ľahko. Páči sa mi, že je väčšina príbehu venovaná predovšetkým príbehu troch bratov a nie vyšetrovateľom, ktorí majú ich zločinecké výčiny odhaliť a potrestať. Môžeme sa čudovať nad slepou oddanosťou niektorých postáv, nad ich naivitou či bezhlavou obetavosťou. Ale to je príbeh bratov, ktorý sú naučený nepodrážať si kolená a držať spolu nech sa deje čokoľvek.




9 komentárov:

  1. Tú knihu som minule videla v Tescu a veľmi ma zaujala svojím názvom (veď Švédsko, to je láska). Ale ako vidím nemá to len pekný obal, ale aj zaujímavý príbeh. Ja čo sa týka kníh tak zbožňujem obyčajné príbehy ľudí, to ma berie najviac a preto je mojou obľúbenou knihou asi One Day! Takže ďakujem za nový tip, vážne ma baví čítať tvoje články, aj keď som napríklad recenzie nikdy pred tým nečítala, pretože mi prišli nudné, ale tvoja sa mi veľmi páčila.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ááá, One day je moja najobľúúbenejšia!! ♥ teším sa, že aj niekto iný ocenil ten úžasný príbeh, och, môj paperback vyzerá úplne hrozne vyšúchane ale aj tak je to top ;) a ďakujem za pochvalu, tú recenziu som si zaumienila napísať len aby som sa rozpísala pred tým, ako sa zasa vrhnem na bakalárku ale priznám sa, mohlo ty vyzerať aj lepšie keby sa mi chcelo premýšľať nad tým viac, ale ďakujem aj tak :)

      Odstrániť
  2. Toto znie naozaj dobre! Ja som už prečítala príliš veľa love stories a fantasy za posledné mesiace, takže by to chcelo niečo iné . Momentálne čítam Skrotenie zlej ženy, lebo pri hocičom, čo som začala som mala akýsi blok a nedalo sa mi čítať. Ale toto ma naozaj zaujalo, lebo takéto príbehy čítavam málo :)
    Inak máš super lastovičkové nohavice :D !

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja mám síce najradšej happy endy a také pozitívne naladené knihy, táto vyzerá celkom dobre. Aj keď mám momentálne na readingliste asi ďalších 10 kníh:D. Inak máš úžasné nohavice!♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som si akosi zvykla na tú temnejšiu stránku, ako som začala čítať švédskych autorov ;) študujem psychológiu, tak ma to akosi prirodzene ťahá k psychologickým trilerom a podobne :) toto je síce skôr nejaká krimi drama, ale je to fajn :) minimálne ja mám rada príbehy akoby z reálneho života postáv a nemusí tam byť ani veľká zápletka :) inak ďakujem, to sú pyžamové, darček pod stromček minuloročný :)

      Odstrániť
  4. Táto recenzia sa mi neskutočne páčila už len z toho dôvodu, že je iná ako ostatné. V poslednom čase sa mi neskutočne páčia detektívky alebo všeobecne príbehy od autorov z Nórska alebo Švédska, pretože oni proste vedia písať ... toľko k tomu. :D
    Príbeh ma inak veľmi zaujal a určite sa po knihe pozriem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jé, ďakujem za pochvalu, som rada, ak sa páčila. detektívky sa dajú, ale keď je to skôr trilerovité je to fajn. také obyčajné riešenie prípadov ma nejak nebaví, musí tam byť niečo temné ;) švédski autori krimi takí sú, teda väčšina z tých, ktorých čítam ;)

      Odstrániť
  5. Fíha, tak o tejto knihe som vôbec nepočula ale zapínam radar! Vyzerá až podozrivo dobre :)) Ja si nejak medzi severákmi neviem vybrať, až tak ma neoslovili ale po tejto by som siahla okamžite :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zajímavá kniha a skvělá recenze! Asi se po knize podívám až bude trochu víc času :)
    Měj se krásně! :)

    OdpovedaťOdstrániť