26. 4. 2015

Volám sa Malala (Príbeh dievčaťa, ktoré bojovalo za vzdelávanie a ktoré postrelil Taliban)

Príbeh neobyčajne obyčajného dievčaťa si podmanil celý svet. Alebo lepšie povedané svet zainteresovaných do problematiky. Keď sa svojich príbuzných či kamarátov opýtam, či už počuli o Malale Juszufzai, osem z ľudí z desiatich mi odpovie otázkou "To je kto?" Možno aj to svedčí o tom, ako málo sa dnes zamýšľame nad vzdelaním, ktoré sa nám vo viac vyvinutých krajinách dostáva jeho prirodzené a primerané množstvo. V Malalinej krajine to však bolo, a obávam sa povedať, že naďalej aj je len výnimočný prípad.

Možno by som chcela túto kvázi-recenziu začať tým, prečo som si knihu prečítala. Bol to darček na 20-te narodeniny (ách, ako ten čas letí), ktorý mi trčal na poličke. Do oka mi padla v období Veľkej noci, kedy v televízore dávali film Volám sa Khan. Už z názvu je viac-menej jasné, že hlavný hrdina je moslim - a ten film bol taký krásny a v podstate pre mňa inšpiratívny, že som sa rozhodla porozumieť mentalite tohto náboženstva. Čo som sa dozvedela? V podstate nič, iba to, že tomu náboženstvu a tomu, ako si ho jeho príslušníci vykladajú ani nikdy neporozumiem...

"Žiaden boj nikdy nemožno vyhrať bez toho, aby sa ho zúčastnili ženy bok po boku mužov. Na svete sú dve sily: meč a pero. A tretia je silnejšia než obe predošlé, je to sila žien."
Na stránkach tejto knihy sa zo začiatku ocitnete podľa opisov v nádherne zelenom údolí Svát, v Pakistane. Malala opisuje rozkvet Pakistanu, jeho vznik, historické míľniky a všetko, čo by mohlo byť pre čitateľa zaujímavé z hľadiska dejepisu a geografie. V nedávnych dejinách sa začína objavovať už aj jej otec a mama a príbehy sa začínajú prepletať. Moja hlava má veľký problém spracovať roky, udalosti, spojitosti, takže prečo bojovali Pakistan a India a ako sa z Afganistanu zrazu dostal Taliban do Pakistanu, to vám naozaj nepoviem ani za nič. To, čo je dôležité, je príbeh samotnej Malaly a jej odhodlania získať vzdelanie v krajine, kde majú byť ženy závislé od mužov, musia dodržiavať pardu (= segregácia, stránenie sa žien, nosenie burky, šatky a pod.) a kde hrajú v podstate druhé husle. 

Pre nás, čo žijeme v západnej civilizácii je ťažké si niečo také predstaviť - žena, ktorá sa nemôže odhaľovať, nemôže si povedať svoj názor a ak ju muž znásilní, pre uznanie jej neviny je potrebná výpoveď asi troch iných mužov. A v takejto spoločnosti Malala vyrastala. Dnes ju poznáme ako držiteľku Nobelovej ceny, ale čo predchádzalo jej úspechu málo kto vie. To, že sa dožadovala vzdelania pre všetkých bez rozdielu - pre chlapcov a dievčatá rovnako -, to, že sa nebála prehovoriť je v krajine islamu veľkou odvahou. S podporou svojho otca (v krajine ako je Pakistan je veľmi nepravdepodobné, že by otcovia pomáhali a podporovali svoje dcéry) dokázala prehovoriť dokonca celosvetovo. To sa jej však stalo osudným. Výtržníctva, vraždenie ľudí, za ktorými stáli príslušníci Talibanu jej snahu o dosiahnutie práva na vzdelanie pre dievčatá považovali za amerikanizáciu, a tak sa rozhodli zakročiť a odstrániť ju z povrchu zemského. 

Tri guľky, tri dievčatá - taký nesie názov aj samotná kapitola v knihe. Dve dostali Malaline kamarátky a jedna sa ušla jej. Do očnej jamky a svoju cestu zakončila pod ľavou lopatkou. Neviem, aká nadprirodzená sila nad ňou stála, či to bol Boh, a či Alah, ale Taliban nedosiahol to, čo chcel, a Malala má tú česť ďalej šíriť svoje posolstvo. Na začiatku tohto článku som ju popísala ako neobyčajne obyčajné dievča. Prečo? Pretože Malalou sa mohlo stať ktorékoľvek dievča z jej spolužiačok, keby ktorákoľvek z nich mala dostatočnú odvahu prehovoriť...

Nezaoberám sa dejom, pretože sú to všetko len biografické údaje. O tom, ako sa narodila, ako vyrastala, ako sa do Pakistanu dostali Talibanci a ako sa všetko začalo komplikovať... Kde je však Malala dnes? Po postrelení v roku 2012 sa dostala do Birminghamu, kde s rodinou zostali, avšak ďalej som už nepátrala. Jediné, čo je jasné, je že 12. júl je považovaný za Malalin deň a v produkcii je film o jej doterajšom živote. 

Prečítajte si tento príbeh, ak chcete aspoň takto na diaľku spoznať toto cieľavedomé, ambiciózne a nebojácne dievča. Ani jedna z nás by sa nehanbila mať toľko sily a guráže, akú preukázala Malala. Posolstvo nech si odnesie každý sám, ale je dôležité, že jej príbeh ho určite má, a keď sa svet posnaží, tak sa udrží. 

Na goodreads som dala 4 hviezdičky, pre svoju tupučkú hlávku a neschopnosť pospájať si všetky tie historické udalosti, ale kniha je - i keď sa ňou možno budete musieť prekusať až na koniec, kde to celé vyvrcholí - na nezaplatenie. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára