19. 2. 2015

Things I Wish I'd Known Before We Got MarriedThings I Wish I'd Known Before We Got Married by Gary Chapman
My rating: 4 of 5 stars

Titul To keby sme vedeli… pred svadbou! je súhrnom autorových skúseností z jeho viac než tridsať ročnej praxe manželského poradcu, z ktorého v konečnom dôsledku zistíte, že všetko aj tak závisí od dostatočnej miery komunikácie. Chapman má však dobrý štýl písania, vďaka čomu knižku dokážete prečítať veľmi rýchlo a pritom aj s nízkou koncentráciou porozumiete jej hlavnému posolstvu.

Každá kapitola má formu upozornenia na to, čo si mladí ľudia tesne pred vstupom do manželstva nestihnú v ošiali zamilovanosti (resp. v období zimomriavok, ako ho sám Chapman nazýva) uvedomiť. Za dôležité považuje vzájomné pochopenie primárneho jazyka lásky, schopnosť vzájomného odpustenia a ospravedlnenia, a v poslednej kapitole upozorňuje aj na osobnostné charakteristiky, ktoré zohrávajú podstatnú úlohu v správaní človeka.

Počas čítania sa v niektorých momentoch na chvíľu zastavíte a zamyslíte nad autorovými slovami (pretože sú pravdivé) a hlavne nad sebou - úlohy na konci kapitol sú jednoznačné, možno zbytočné, no aj tak vám to nedá presunúť sa na druhú stranu bez ich preštudovania.
Nad príbehmi z praxe sa pousmejete a maximálne zvýšia vašu motiváciu k snahe o šťastnejší a harmonickejší vzťah.

Svoje rady autor opiera o zistenia a skúseností svojich klientov a zároveň s nimi konfrontuje začiatky svojho vlastného manželstva. Okrem antropológie študoval aj teológiu, takže je možné na niektorých stránkach badať citácie z Biblie či akýsi náboženský podtón. Prekvapilo ma, že napriek názvu, ktorý čitateľa predpripravuje na problémy spojené s fázou zasnúbenia je knižka písaná dosť neutrálne - svoje si v nej nájdu slobodní, kohabitujúci a, samozrejme, manželia. Čo môj príjemný (a rýchly) zážitok z čítania narušovalo, boli konštatovania typu "keby som tieto poznatky mal v dobe uzavretia nášho manželstva, všetko by bolo inak," ktoré sa v jednotlivých kapitolách nedali prehliadnuť.

Keď sa nad tým všetkým teraz zamýšľam, asi by bolo vhodné, keby si predsalen každý (či muž, či žena) prečítal knižku ako je táto. Ľudia by si možno začali jeden druhého vážiť viac a hlavne by vzťah nepokladali za samozrejmosť. Ak máte pocit, že niekto vo vašom okolí by si to uvedomiť potreboval, siahnite po tomto titule - nie je prehnane rozsiahly a zaslepeným aspoň čiastočne otvorí oči.

View all my reviews

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára