19. 2. 2015

Rok v Bullerbynu

My rating: 5 of 5 stars

"Zatímco mě mnohomluvně zasvěcuje do technických fines svého supermobilu a přitom halasně pronáší termíny jako 'mailový klient', 'smartphone' a 'multimessaging', přemýšlím, kdo je větší vejtaha: John, nebo ten týpek, který vedle východu z terminálu zavěsil obrovský plakát s nápisem 'Stockholm, Capital of Scandinavia'. To už musí mít člověk nějakou drzost, aby se prohlásil hlavním městem celého severu. No, Stockholmané nebyli nikdy zvlášť skromní. I když o sobě neustále tvrdí opak."

Týmito a ďalšími inými riadkami si ma už v prvej kapitole svojej knihy Gunnar Herrmann úplne získal. Úprimne, táto knižka mi padla pod nos ako blesk z jasného neba. Viete, prídete do práce, Vianoce, všade veľa ľudí, ktorí hľadajú ideálne knihy pre svojich blízkych, niektorí zas hľadajú ideálne knihy pre seba (napr. ja, ehm-ehm), keď zrazu pred sebou na pulte zbadám akúsi knižku s celkom peknou obálkou (áno, pozerám sa aj na obálky!), zaujímavým popisom a s "Bullerbynom" v názve. Touchdown! Už som ju mala odloženú a po zmene bola oficiálne moja.

Hlavný hrdina (samotný spisovateľ, ktorý je napoly Nemec a napoly Švéd) v knihe opisuje svoj prvý rok vo Švédsku spolu s jeho ženou a nedávno narodenou dcérou. Na prvý pohľad rodinná idylka v Benátkach severu, no po lepšom nahliadnutí a nedočkavom pretáčaní strán nás autor zoznamuje aj s tou (pre niektorých) menej lákavou stránkou zeme kráľa Karla Gustava XVI.

Nedokonalosť švédskych úradov (a s nimi spojené hridinove ťažkosti s opätovným získaním švédskeho občianstva), odlišné zvyky a tradície či temné zimné večery, kedy s domácimi nie je reč - aj toto sú faktory, ktoré Gunnarovej rodine príchod do Škandinávie dvakrát neuľahčujú. Pútavé a vtipné rozprávanie autora spôsobuje, že nad opismi jednotlivých nedostatkov sa čitateľ dokáže pousmiať, zamyslí sa nad situáciou vo svojej krajine a pokračuje v čítaní.

Vďaka tejto knižke už viac nemusíte pátrať po význame názvu IKEA (nie že by som to sama niekedy robila, hm), dozviete sa čo to aj o jej zakladateľovi, aj to, ako vyzerá prvá vzniknutá pobočka. Ďalej vás čaká nespočetne veľa fráz, s ktorými sa vo Švédsku určite stretnete a ktoré by ani náhodou nemali chýbať vo vašom slovníčku. A či niekde vo Švédsku nájdete spolu s autorom aj Bullerbyn, známy z kníh Astrid Lindgrenovej? Prečítajte a uvidíte.

Rok v Bullerbynu je jedna z kníh, ktorej vzhľadom na jej obsah jednoducho nie je možné niečo vytknúť. Zámerom autora je priblížiť čitateľom život bežného človeka v jednej zo severských krajín a nie ho ohúriť nejakou extra spletitou zápletkou. Tí, ktorí čakáte nával dobrodružstva by ste možno mali siahnuť po inom titule, no ak máte záujem nazrieť do sveta, ktorý je na míle vzdialený od toho nášho malého stredoeurópskeho a reálie iných krajín vám nie sú cudzie, nestačí vám len článok o Stockholme jedného z minulých vydaní časopisu Lidé a Země. Gunnar Herrmann totiž všetky historické udalosti a zaujímavosti týkajúce sa "temnošvédska" (ako na úvodných stránkach nazýva krajinu značiek ako sú H&M, Oriflame, Volvo a mnoho ďalších) podáva populárno-náučným štýlom s jemným náznakom satiry tam, kde je to vhodné a zaručujem vám, že niektoré z nich sa vám naozaj zaryjú do pamäti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára